Šaleška dolina

Šaleška dolina je od nekdaj slovela kot dolina gradov, cerkva in polj. Bujni gozdovi, širna polja in z ribami bogati potoki in vodotoki so od nekdaj vabili v dolino. Dolina se imenuje po naselju Šalek, naselje Šalek pa po gradu.
Na vzhodni strani leži danes mesto Velenje, na zahodni strani doline pa mesto Šoštanj. Pretežen del območja predstavlja dolinski del ob Paki. Obrobje doline predstavlja hribovit svet, ki dolino tudi ločuje od Savinjske doline. Dolina je raj za športne navdušence saj nudi neslutne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa.

Velenje

Velenje je s 34.140 prebivalci peto največje mesto v Republiki Sloveniji. Znano je po Premogovniku Velenje in tovarni Gorenje. Leži na nadmorski višini 396 m, osrednji del mesta pa razdvaja reka Paka, ki je bolj potok kot reka. Mesto so v preteklosti imenovali socialistični čudež in v njem so našle kruh mnoge generacije in kulture, ki so kasneje soustvarjale duh mesta. Središče mesta je posebno zaradi modernistične umestitve in gradnje.
Velenje je izrazito industrijsko mesto (Gorenje, Premogovnik Velenje, Esotech, Plastika Skaza …) in prerašča v regionalni savinjsko-šaleški center z razvito trgovino in ostalimi upravnimi, izobraževalnimi ter drugimi dejavnostmi. V Velenju se je rodil in ostal Pikin festival, ki je največji otroški festival pri nas in širše.

 

Predstavitveni film:

Zletni prostor

Zlet bo na obrobju mesta Velenja v naselju Škale, ki je pred izkopavanja premoga veljalo za upravno, kulturno in gospodarsko središče. Z izkopavanjem se je okolica Zletnega prostora močno spremenila – vas s cerkvijo, zadružnim domom in drugimi objekti je danes pod vodo. Ostalo je le nekaj kmetijskih površin in ena izmed hiš danes predstavlja osrednji Zletni prostor - »hill top«. Ugrezanje terena na območju Zleta je končano a v okolici je še kako aktivno. Previdnost med raziskovanjem okoliškega prostora ne bo odveč.

Nekoč je bila na tem mestu kmetija, majhna, ampak prijetna, domača. Na zemlji so se pojavljale vedno večje razpoke, prav tako na hišah. Vse to je bila posledica rudarjenja in vas južno od domačije je počasi izginjala, nastajalo pa je ogoromno jezero - Velenjsko jezero. Prišel je čas, ko je bilo potrebno tudi to kmetijo preseliti nekoliko bolj severno, zemlja ob jezeru pa je služila za obdelavo in pridelavo krme za živino.

Ko je kmetijo prevzela mlajša generacija, je nekje v ozadju nastala ideja, da bi zemljo ob stari domačiji bolj izkoristili. In rodila se je ideja o Ranču Poduršan - koščku zemlje sredi narave, ki služi oddajanju prostora za piknike. Letos pa bo to območje gostilo skoraj 1000 tabornikov.

Celotno območje Zleta ZTS 2017 meri nekaj več kot 11 ha. Teren je razgiban a je teren za nastanitev dovolj ravninski za postavitev šotorov in bivanje. Med najvišjo in najnižjo točko Zletnega prostora je 35 m višinske razlike.

Zletni prostor je od mestnega središča (Zdravstveni dom) oddaljen 5,6 km oz. 9 minut vožnje. Od najbližje gasilske postaje pa 1,5 km oz. 3 minute vožnje.
Dostop s prevoznimi sredstvi je možen s severne strani, ki je varovan z zapornico. Do Zletnega prostora vodita še dve pešpoti – ena z vzhoda in ena z zahoda. Obe sta redko prehodni in namenjeni predvsem rekreaciji (tekači, sprehajalci …)

Parkiranje na zletnem prostoru ne bo možno. Vse, ki boste na Zlet prišli s svojim vozilom pozivamo, da le-to pustijo na označenem (spodnja slika) parkirišču pri mestnem stadionu. Od tam do zletnega prostora se boste lahko peljali s kombijem, z avtobusom ali prišli peš.

Nastanitev

Nastanitev bo na ravninskem delu prostora, ki je vsaj 100 m oddaljeno od jezera in približno 200 m od jedilnice in ostalega središčnega tabornega prostora.
Tabor smo razdelili na štiri podtabore, ki jih sestavljajo celice. V vsaki celici so štirje vodi in v vodu je do 10 oseb. Na spodnji sliki lahko vidite prikaz postavitve treh podtaborov. Nastanitev za osebje bo v drugem (severnem) delu Zletnega prostora.

Pomagajo nam