Zlet za vzlet!

Med 1. in 10. avgustom bo potekal Zlet, že 15. vseslovenski tabor zapovrstjo. Na njem bo sodelovali 1000 tabornikov iz Slovenije in tujine.
Gre za velik dogodek za mladino in otroke, ki ga organizira ekipa prostovoljcev s taborniškimi ruticami okrog vratu. Program bo izredno zanimiv in slikovit, poudarek bo na zabavi, okoljevarstvu, strpnosti, športu, taborniškem načinu življenja in seveda življenju z naravo, v naravi.

Bivak – prihod na ZLET (1.- 3. dan)

Udeleženci Zleta se bodo 1. avgusta zbrali na 6 različnih lokacijah v okolici Velenja (Gornji Grad, Vransko, Slovenske Konjice, Celje, Kotečnik plezališče, Ravne na Koroškem in Šentjur) s katerih se bodo odpravili na tridnevni pohod, ki jih bo pripeljal na taborni prostor ob Velenjskem jezeru.

Na pohodu bodo opravljali različne naloge, ves čas pa bodo s seboj nosili tudi svoj kos rakete.

Ozaveščanje (4. dan)

Prvi dan Zleta bomo posvetili ozaveščanju o aktualnih globalnih problematikah, ki jih bodo obravnavale tudi delavnice v naslednjih dneh:
- podnebne spremembe,
- revščina in neenakost,
- zdravja mladih,
- tehnološki napredek in spreminjanje sveta.

Pri obravnavanju teh tematik na bodo pomagali različni strokovnjaki in civilna gibanja, ki bodo predstavila svoje poglede in raziskave.

Omenjene problematike bomo predstavili s pomočjo okvirne zgodbe – gradnje rakete, ki naj bi nas ponesla na drugi planet, saj bo Zemlja kmalu neprimerna za življenje. Med gradnjo same rakete se bomo tako lahko učili, kaj bomo na drugem planetu počeli drugače, da ne
bomo tudi tam delali enakih napak.

Učenje (5.- 8. dan)

Štiri dopoldneve na Zletu želimo udeležence skozi daljše delavnice naučiti, kakšne so alternative in rešitve zdajšnjega stanja. Delavnice si bodo udeleženci lahko izbirali sami in tako sooblikovali svoj program. Cilj vsake delavnice bo pridobivanje novega znanja, iskanje rešitev in na koncu izdelek.
Popoldanske delavnice so namenjene sprostitvi in zabavi, vseeno pa bomo tudi resne teme poskušali predstaviti na bolj lahkoten način.
Ena od osrednjih tem popoldnevov bo iskanje usmeritve za taborništvo v prihodnosti.
Večerni programi bodo namenjeni sprostitvi in povezovanju udeležencev. Skozi večerne igre, petje ob kitari in ostale dogodivščine, bodo udeleženci sklepali nova prijateljstva in preživljali kvaliteten čas v naravi.

Skupna akcija (9. dan)

Z veliko skupno akcijo bomo udeležencem pokazali, česa smo ljudje zmožni, če si zastavimo en skupen cilj. Pokazati jim želimo, da se veliki in ambiciozni načrti lahko uresničijo, če si tega res želimo.
Zadnji popoldan bomo imeli veliko skupno igro, ki se jo bo hkrati igralo vseh 700 udeležencev Zleta.
Zvečer bomo imeli zabavo, zaključno slovesnost in zavezo, da to, kar smo se naučili in delali na Zletu, nadaljujemo vsak v svojem lokalnem okolju.

Odhod domov (10. dan)

Udeleženci bodo morali pospravili celoten tabor in se trudili za seboj pustiti prostor tak, kot so ga dobili.
Vso programsko opremo, ki jo bomo tekom Zleta uporabljali, želimo z zelo ugodnim odkupom ponuditi lokalnim enotam, da lahko program izvajajo tudi, po koncu Zleta.
Večje in pomembne kose opreme pa bomo preselili v taborniški center Bohinj, kjer jih bomo uporabljali naprej kot osnovno infrastrukturo ali za učne programe.

Pomagajo nam